MENU

Door: Frits Buijs, 1 december 2017


Zorginstellingen Midden-Brabant gaan flink verduurzamen

Minder energieverbruik, minder verspilling van voedsel en een forse verkleining van de afvalberg. Daar gaan dertien zorginstellingen in Midden-Brabant de komende drie jaar voor zorgen. Zij ondertekenden op donderdag 30 november de Green Deal Zorg samen met de negen Midden-Brabantse gemeentes, de BOM, de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant en de stichtingen Stimular en MOED.

Direct na de ondertekening gingen de projectleiders aan de slag met een bijeenkomst om de voornemens meteen om te zetten in concrete plannen. Geheel in de geest van de gastheer van de bijeenkomst, Marc Bindels, lid van de Raad van Bestuur van Amarant: “Laten we ophouden met praten, en wat gaan doen!”

Ambities verbinden

Hij gaf aan waarom een grote zorginstelling als Amarant met een kleine 7.000 cliënten en ruim 5.000 medewerkers deze green deal ondertekende. “Hiermee geven we aan dat we verantwoordelijkheid willen nemen, voor nú, maar vooral voor onze cliënten en medewerkers in de toekomst. Het geeft commitment. En door het samen met anderen te doen, verbinden we onze ambities met elkaar.”

Naast de regionale deal werd ook de landelijke Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg ondertekend. Midden-Brabant is hiermee de zesde regio in het land die deze deal ondertekent. Als gevolg van deze afspraken gaat de omgevingsdienst de komende jaren niet strikt handhaven op energieverplichtingen, maar vooral stimuleren. “We geven ruimte en vertrouwen”, aldus Rosa van de Linden van het ministerie van Economische Zaken.

Milieuthermometer

Als onderdeel van deze green deal gaan de zorginstellingen hun bedrijfsvoering langs de Milieuthermometer leggen. Het doel is dat ze na drie jaar minimaal aan het certificaat brons voldoen. De Milieuthermometer meet de prestaties op 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Elke organisatie zal z’n eigen accenten leggen, maar gemiddeld moet een besparing van 25% mogelijk zijn.

“Bij een totale omzet in de zorg in Midden-Brabant van 30 miljoen, betekent dat een besparing van 7,5 miljoen euro.” Waarmee Herman Gels van MOED het belang van deze samenwerking nog maar eens onderstreepte.

Joris van Boxtel, de projectleider vanuit MOED ziet het project met vertrouwen tegemoet, ook al is duurzaam geen core-business voor deze zorginstellingen. Hun eerste zorg ligt bij de cliënten en patiënten. “Maar de samenwerking belooft heel veel voor de toekomst. We gaan bijvoorbeeld kijken of deze instellingen gezamenlijk iemand aan kunnen nemen om het voor elkaar te krijgen.”

De volgende partijen uit de gezondheidssector hebben deze green deal ondertekend: Thebe – Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis Tilburg – Libra Revalidatie & Audiologie – Schakelring – Het Laar – Amarant Groep – RIBW Brabant –Prisma – Kompaan en de Bocht – Maasduinen – St. Franciscus – Maria Oord – GGZ Breburg.

Plaats uw reactie