MENU

Door: DuurzaamMOED, 30 June 2015


Zonnepanelen voor basisscholen in Tilburg

26 basisscholen in Tilburg krijgen dit jaar nog zonnepanelen. De schoolbesturen van Xpect Primair, Tangent, Opmaat en Jan Ligthart geven samen met de gebouwbeheerders van de Grote Beemd, Dirigent, Symfonie, Zuiderkwartier opdracht aan het bedrijf KiesZon uit ’s-Hertogenbosch om zonnepanelen te plaatsen op tientallen schoolgebouwen in Tilburg en omgeving. De zonnestroominstallaties leveren samen net zoveel stroom als 300 huishoudens verbruiken.

Alleen maar winnaars

Scholen hoeven zelf niet te investeren in de zonnestroominstallaties. Gedurende 15 jaar krijgen zij een korting van gemiddeld ruim 15% op hun huidige elektriciteitsrekening. In die periode hebben de scholen geen omkijken naar de zonnestroominstallaties. Het onderhoud en risico komt volledig voor rekening van KiesZon. Zij zorgen ervoor dat de opgewekte zonnestroom altijd ten goede komt aan de scholen. Na 15 jaar worden de scholen zelf eigenaar van de zonnestroominstallaties, waarmee ze nog minstens 10 jaar lang gratis zonnestroom kunnen gebruiken!

Hoe kan dat…

Tangent GodefrooijGeld verdienen met zonnestroom opwekken? Dat kan omdat de schoolbesturen samen met MOED (de Midden Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid) een uniek concept hebben ontwikkeld. Daarin is de markt in een openbare aanbesteding uitgedaagd om te investeren in zonnedaken en deze te onderhouden, tegen voor de scholen zo gunstig mogelijke condities. Daartoe wordt ook gebruik gemaakt van de Subsidie Duurzame Energie (SDE) van het Rijk. Deze subsidie behelst een flinke vergoeding voor de opgewekte hoeveelheid stroom. KiesZon is geselecteerd als Energie Service Company, die de scholen volledig ontzorgt.

Lespakket

Het plaatsen van zonnepanelen is een mooie aanleiding voor lessen over zonne-energie. Enexis biedt de deelnemende scholen een gratis lespakket ‘Van zon krijg je energie’ aan. Daarbij wordt ingegaan op energiebesparing en duurzame opwekking.