MENU

Door: DuurzaamMOED, 18 april 2018


Voortgang Green Deal Zorginstellingen Midden Brabant

Minder energieverbruik, minder verspilling van voedsel en een forse verkleining van de afvalberg. Daarvoor ondertekenden dertien zorginstellingen in Midden-Brabant eind vorig jaar de Green Deal Zorg. Negen Midden-Brabantse gemeentes, de BOM, de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant en de stichtingen Stimular en MOED zijn als stakeholders hier nauw bij betrokken.

Inmiddels zijn alle zorginstellingen aan de slag met het maken van een plan van aanpak. De meesten zijn hier ook al ver in gevorderd alhoewel het voor een aantal een uitdaging is om voldoende personele capaciteit te organiseren.

Het algemene beeld is dat alle instellingen vol goede moed aan de slag zijn. Ze hebben een plan van aanpak in ontwikkeling en sommigen zijn al toe aan het uitvoeren van de eerste stappen en maatregelen.

Aangezien de Green Deal pas net van start is gegaan is tijdens de eerste tweejaarlijkse kennisbijeenkomst veel tijd ingeruimd voor ‘een rondje langs de velden’. Hoe staat het er voor, wat gaat goed, wat minder en welke tips zijn er voor collega-instellingen? Het was mooi om te zien dat de instellingen transparant zijn over het proces en de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. Hierdoor was het rondje zeer vruchtbaar en zijn er praktische tips en concrete voorbeelden uitgewisseld.

Als onderdeel van de Green Deal gaan de zorginstellingen hun bedrijfsvoering langs de zogenaamde Milieuthermometer leggen. De Milieuthermometer meet de prestaties op 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Het doel is dat ze na drie jaar minimaal aan het certificaat brons voldoen. Elke organisatie zal z’n eigen accenten leggen, maar gemiddeld moet een besparing van 25% mogelijk zijn. Bij een totale omzet in de zorg in Midden-Brabant van 30 miljoen, betekent dat een besparing van 7,5 miljoen euro.

De rol van Stichting MOED bij deze Green Deal is het organiseren van kennisbijeenkomsten (zowel praktisch als inhoudelijk), het bewaken van de voortgang en het terugkoppelen van resultaten aan de diverse besturen.

1 Reactie op “Voortgang Green Deal Zorginstellingen Midden Brabant”

  1. jan bernard koolen zegt:

    8 juni 2018 om 12:14 uur

    Mooi dat nu ook Residentie Molenwijck in Loon op Zand is aangesloten op het Green Deal initiatief!

Plaats uw reactie