MENU

Door: Herman Gels, 12 maart 2015


Uitnodiging bijwonen blower door-test

Beste mensen,

Graag nodig ik jullie uit voor het bijwonen van een blower door-test bij Wijkcentrum de Back, Schout Backstraat 33 te Tilburg. De test vindt plaats komende dinsdag 17 maart om 10.00 uur. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een spectaculair schouwspel kan worden, waarbij het nodig is de brandweer vooraf te informeren om onnodig uitrukken te voorkomen!

Wat gaat er gebeuren: Wijkcentrum de Back wordt met een blower onder druk gezet, de geplande afgaskanalen worden kunstmatig afgesloten en in het gebouw worden van die disco-rookmachines geplaatst.

Als het gebouw volledig kierdicht is, is er niets aan de hand. Als dat niet zo is. Zal het pand in meer of mindere mate zowel binnen als buiten in nevelen gehuld zijn.

Eigen ervaring

Herman GelsVorig jaar heb ik de schil van eigen mijn huis volledig laten isoleren. Dat komt bij een Rijksmonument al snel neer op een volledige en kostbare renovatie. Ik wil als duurzaamheidsman natuurlijk graag label A of B halen. Maar natuurlijk ook om er in de winter tegen minimale kosten warmpjes bij te zitten…..Dacht ik. Want de blower doortest liet zien dat het pand ondanks de kwalificaties voor een B label zo lek was als een mandje! Het was maar goed dat we de brandweer vooraf gewaarschuwd hadden want de hele buurt stond onder rook, de woningen van mijn buren en lucht boven mijn splinternieuwe dak! Mijn aannemer, die we voor de gelegenheid ook hadden uitgenodigd, had al snel het hazenpad genomen!

Kortom isoleren van de schil van een gebouw kan volledig teniet gedaan worden als een pand niet kierdicht is. In de praktijk blijkt dat dit bij 90% van de opgeleverde nieuwbouw en renovatie aan de hand is!!!!

Komt dat zien!

Dit schouwspel wil ik jullie niet onthouden. Want ik vermoed  dat het bij veel gemeentelijk- en ander vastgoed hetzelfde aan de hand is…..

Tot volgende week dinsdag om 10.00 uur bij de Back!

Met vriendelijke groet,

Herman Gels,

Directeur stichting MOED