MENU

Door: DuurzaamMOED, 13 september 2017


Tien wijken aardgasvrij in Hart van Brabant

De gemeente Tilburg gaat samen met Regio Hart van Brabant, Tilburg University, coöperatie Hilverstroom, De Twee Snoeken en Bureau 77 aan de slag in de regio om tien wijken aardgasvrij te maken.

Deze samenwerking heet ‘Sociaal Maatschappelijke Innovatie Labs Energieneutrale woningvoorraad Hart van Brabant (SMILE)’. De partners krijgen 1,1 miljoen euro subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Het totale project heeft een omvang van 2,2 miljoen euro. Regio Hart van Brabant is coördinator van het project.

Samen met bewoners en andere partijen

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet de gehele gebouwde omgeving in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent beter isoleren van huizen, scholen en kantoorgebouwen aanpakken van verwarmingssystemen, vervangen van de leidingen in de straat en meer energie in de omgeving opwekken. Maar hoe gaan we dat doen? Welke keuzes moeten we maken? Kan iedereen straks kiezen voor zijn of haar eigen energie of moeten we gezamenlijk afspraken maken? Met deze vragen gaat de regio aan de slag in tien wijken.

In gesprek met bewoners

Dit  gebeurt door het gesprek aan te gaan met bewoners en andere partijen in de wijk. Dit moet leiden tot energie wijkplannen en concrete projecten voor het aardgasvrij maken van de woonwijken. Voorbeelden zijn: het ontwikkelen van zonneparken in weilanden, energiebesparingsprojecten voor woningen en het aanleggen van een klein warmtenet in een wijk.

Eigen bijdrage

Elke partner levert binnen SMILE een eigen bijdrage.  Zo zorgen Regio Hart van Brabant, gemeente Tilburg en coöperatie Hilverstroom voor het proces in de verschillende wijken. Bureau77  gaat de wijken in voor het gesprek met  bewoners. De Twee Snoeken brengt het digitale programma ‘Woonconnect’ in. Met dit programma worden woningen 3D digitaal in kaart gebracht en kunnen bewoners zelf rekenen en tekenen voor wat betreft de isolatiemogelijkheden van hun eigen woning. Tilburg University monitort het proces en doet onderzoek naar de effecten van de verschillende aanpakken in de wijken.

Foto: Citymarketing Tilburg

1 Reactie op “Tien wijken aardgasvrij in Hart van Brabant”

  1. Marcel Jongen zegt:

    13 september 2017 om 15:40 uur

    Mooi initiatief!
    Ook in Roosendaal kiest men voor aardgasvrij!

    Benieuwd naar de snelle aanleg van een duurzaam warmtenet in Roosendaal? Kijk dan onze website energieder.nl

Plaats uw reactie