MENU

Door: Frits Buijs, 23 March 2017


Tien energiecoöperaties werken samen aan burgerwindpark

“Als alles volgens plan verloopt dan kunnen we eind dit jaar met de financiering aan de gang.” John Kwaks, directeur van Spinderwind kijkt al naar dat moment uit. Maar eerst moet de planfase afgerond worden: het bestemmingsplan gewijzigd en vergunningen aangevraagd. Begin maart zijn de buurtbewoners van de plannen op de hoogte gesteld.

Spinderwind, een samenwerking van tien energiecoöperaties uit Midden-Brabant is sinds 1 januari verantwoordelijk voor de realisatie van de vier windmolens op de Spinder, een industrieterrein aan de noordkant van Tilburg. Samen met het Energiefonds Brabant van de BOM, de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij, realiseert Spinderwind wat officieel het Burgerwindpark De Spinder gaat heten.

Door en voor burgers

Kwaks: “Die naam tekent de betrokkenheid van burgers! Nu zijn het zo’n duizend leden van de tien energiecoöperaties. Maar als de plannen gerealiseerd worden, gaan we er meer mensen bij betrekken. Die windmolens dragen bij aan de energietransitie, verkleinen de gevolgen van klimaatverandering en zorgen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Maar zeker zo belangrijk is dat mensen beseffen waar hun stroom vandaan komt. Als men straks de molens ziet draaien dan weet men: hier komt onze energie vandaan. Het wordt een windpark door en voor burgers.”

In het Burgerwindpark De Spinder komen vier windmolens die gezamenlijk tien megawatt gaan opwekken, voldoende om zo’n zevenduizend huishoudens van energie te voorzien. De molens worden 90 tot 100 meter masthoogte.

Green deal

Het begin van het plan voor de vier windmolens ligt al in 2012 als de gemeente Tilburg samen met waterschap De Dommel en afvalverwerker Attero op initiatief van MOED plannen maakt voor grootschalige energieopwekking op industrieterrein De Spinder. Deze plannen zijn verwoord in de Green Deal Windpark Spinder. Om draagvlak bij de bevolking te creëren vraagt MOED een aantal energiecoöperaties om mede-eigenaar van de molens te worden. Daarvoor wordt T-Wind opgericht, een samenwerking van de vijf Tilburgse energiecoöperaties. Samen met MOED is het plan verder ontwikkeld en al snel sluiten ook vijf andere Middenbrabantse energiecoöperaties onder de naam ‘Hart van Brabant-wind’ aan en is Spinderwind een feit.

Speerpunten

“De samenwerking tussen de tien energiecoöperaties maakt dit project wel bijzonder”, zegt John Kwaks. “Iedere energiecoöperatie heeft z’n eigen speerpunten. Bij sommige ligt het zwaartepunt op besparing of isolatie, bij andere meer op opwekking. Sommige energiecoöperaties zijn meer coöperatief en andere meer bedrijfsmatig ingesteld. En de molens komen in Tilburg-Noord, maar de bewoners van heel Midden-Brabant kunnen er straks van meeprofiteren.”

“Maar binnen Spinderwind hebben we een gezamenlijk doel: windmolens bouwen om energie op te gaan wekken. Daarnaast blijven de energiecoöperaties hun eigen speerpunten behouden.”

Plaats uw reactie