MENU

Door: Frits Buijs, 25 februari 2016


Sunburst pleit voor een integrale benadering in de bouw

In het begin van het gesprek wijst Joost Vermeer naar de lamp die boven tafel hangt. Het is een klein voorbeeld dat eigenlijk de hele filosofie van Sunburst weerspiegelt. “Als je goed bouwt kan zo’n kleine energiebron voldoende zijn om het hele huis te verwarmen. Tegenwoordig is het zeker zo belangrijk om bewoners of gebruikers te beschermen tegen oververhitting.”

Joost Vermeer Sunburst duurzaaam MOEDJoost Vermeer is mede-eigenaar van Sunburst in Tilburg, een adviesbureau voor de bouw dat concepten bedenkt die erg weinig tot geen energie verbruiken, bij zowel renovatie als nieuwbouw. “De meeste energiewinst is te behalen met bouwkunde. Zeker als je kiest voor een integrale benadering.”

Generaties

Maar daar schort het volgens Vermeer nogal eens aan. Hij kijkt dan ook kritisch naar de Nederlandse bouwwereld. “De bouw in Nederland werkt teveel op de korte termijn. In Duitsland bijvoorbeeld bouwen ze over generaties heen, voor veel langere tijd. Nederland is een aanbestedingsmarkt waar de kwantiteit in euro’s vaak belangrijker is dan kwaliteit op langere termijn.”

“Als een architect met de opdrachtgever aan tafel zit en ze een duurzaam concept bedenken, gaat dat er in de aanbesteding vaak uit. Vervolgens zijn onderaannemers niet op de hoogte van afspraken die aan de voorkant gemaakt zijn. Daarom werken wij bij voorkeur met een bouwteam zodat afspraken die eerder gemaakt zijn bij de bouw ook nageleefd worden.”

Duidelijke eisen

Maar volgens Vermeer heeft ook de overheid hier een belangrijke rol in: “Omdat de markt duurzaam bouwen nog maar heel moeilijk oppikt, moet de overheid duidelijke eisen stellen. Bijvoorbeeld dat nieuwbouwwoningen per 2020 energieneutraal moeten zijn.”

Binnen de integrale benadering van Sunburst worden alle facetten binnen een bouwproces bekeken. Het ontwerp, de afspraken die gemaakt worden, maar natuurlijk ook de materialen en onderdelen die gebruikt worden. “Wij zijn ervan overtuigd dat een aantal componenten echt het verschil kan maken. Neem bijvoorbeeld glas. Een huis verliest vijf keer zoveel warmte door de open delen dan door de dichte delen. Daarom is goed isolerend glas erg belangrijk. Zo importeren wij triple glas uit Slovenië met een zeer laag energieverlies”

Stappengoor

Sunburst werkt regelmatig samen met MOED. Zo heeft het Tilburgse bedrijf vorig jaar samen met enkele energie-architecten in opleiding gewerkt aan het plan Stappengoor. Daar zitten vier grote sportcomplexen vlak bij elkaar die erg veel energie verbruiken: een zwembad, de Stappegoor Arena, thuisbasis van ijshockeyclub Destil Trappers, een sporthal en de Ireen Wüstbaan, een vierhonderd meterbaan.

Joost Vermeer is vol lof over de inzet van de energie-architecten: “Petje af voor hen. Zij hebben twee maanden in een hoge-drukketel gezeten. In eerste instantie hebben ze elk complex afzonderlijk bekeken en een plan gemaakt om de gebouwen energiezuiniger te maken. Daarbij hebben ze ook koude of warmtevraag in beeld gebracht, zodat het warmteoverschot van de één beter gebruikt kan worden voor de warmtevraag van de ander.”

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Plaats uw reactie