MENU

Subsidiewijzer energiebesparing en duurzame opwekking voor ondernemers

subsidies energie besparen MKBVoor ondernemers zijn er door de overheid verschillende subsidies beschikbaar gesteld voor energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies bieden financieel voordeel en verlagen de kosten. Dat maakt het extra interessant voor het MKB om energiebewuste maatregelen te nemen. Bekijk hieronder welke subsidies voor úw organisatie interessant zijn.

blaadjeEnergie Investeringsaftrek

De Energie Investeringsaftrek regeling geldt voor bedrijven die in bedrijfsmiddelen investeren die bijdragen aan een efficiënt gebruik van energie. Via deze regeling kunnen bedrijven 41,5% van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken, bovenop de gewone afschrijving.

blaadjeMIA/VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers.

De milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. U kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Met de Willekeurige Afschrijving Milieu Investering (VAMIL) kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een rente- en liquiditeitsvoordeel.

blaadjeSDE+ regeling

De SDE+ regeling is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren duurzame energie te produceren. De SDE+ regeling geldt voor een periode van 12 tot 15 jaar en met deze subsidie is het voor bedrijven mogelijk om het verschil tussen de marktprijs voor grijze en groene stroom te compenseren. Als uw bedrijf voor de SDE+ regeling kiest, is het niet meer mogelijk om voor een EIA (Energie investeringsaftrek) in aanmerking te komen.

blaadjeKleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Zonder SDE+ regeling is het nog steeds mogelijk om bijvoorbeeld een goede zonnepaneleninstallatie aan te schaffen. Bedrijven die overgaan tot duurzame energie, worden namelijk beloont door de overheid met een Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA).

De KIA houdt in dat bedrijven een deel van de investering af kunnen trekken van de winst. U komt voor de KIA in aanmerking als u een bedrag investeert tussen de € 2.300,- en € 306.931,-.

blaadjeWBSO en RDA

Om innovaties te bevorderen kunnen bedrijven via de Wet Bevorderen Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research en Development Aftrek (RDA) fiscaal hun voordeel doen. Met de WBSO-regeling kunnen loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk worden verlaagd. De RDA levert een extra aftrekpost op voor andere uitgaven voor het project.

Ook bij de Europese Unie, provincies, gemeenten zijn diverse subsidies en regelingen voor energiebesparing beschikbaar. De Rijksdienst voor Ondernemen heeft de belangrijkste subsidies voor ondernemers op een rij gezet.

blaadjeSubsidies gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg heeft een subsidie voor elektrische auto’s en bestelauto’s. Ook is er een subsidie voor oplaadpunten elektrisch vervoer. Bekijk voor meer informatie de subsidiewijzer van de gemeente.