MENU

Door: Frits Buijs, 21 november 2017


Spinderwind houdt de vaart erin

Succesvolle overdracht Green Deal burgerwindpark De Spinder

Met de overhandiging van een schop aan John Kwaks, directeur van Spinderwind b.v., bezegelde de Tilburgse wethouder Berend de Vries de succesvolle afronding van de Green Deal burgerwindpark De Spinder. Waarbij de Tilburgse wethouder voor Milieu en Energie nog maar eens duidelijk maakte “dat er binnenkort een schop de grond in moet om die windmolens daadwerkelijk te bouwen.”

John Kwaks nam het gereedschap op vrijdag 17 november 2017 met beide handen aan om aan te geven dat hij de vaart erin wil houden. Want over één ding waren de aanwezigen het is eens: de voorbereidingen voor het burgerwindpark De Spinder zijn de afgelopen jaren erg snel gegaan. In februari 2015 werd de Green Deal voor het windpark De Spinder getekend door de gemeente Tilburg, waterschap De Dommel en afvalverwerker Attero.

Uniek project

Toen duidelijk werd dat deze partijen niet de uiteindelijke exploitatie van de vier windmolens zouden gaan dragen werd in mei 2016 Spinderwind bv opgericht door tien energiecoöperaties uit de gemeente Tilburg en het Hart van Brabant in samenwerking met Energiefonds Brabant. Waarmee een voor Nederland uniek project ontstond. En zo kon Attero op deze bijeenkomst officieel de locatie voor de windmolens overdragen aan Spinderwind bv. “En nu vol gas vooruit. Oh nee … vol vermogen vooruit!”

Maar wat waren nou precies de succesfactoren?

Wethouder Berend de Vries: “Delen is het sleutelwoord voor dit succes. Door te delen met tien energiecoöperaties die allemaal mede-initiatiefnemer en aandeelhouder van Spinderwind bv zijn, creëer je draagvlak. Zodat ook de inwoners van Loon op Zand en andere omliggende gemeentes er iets aan hebben. Beter dat het van de regio is dan van een energiereus met een kantoor ergens in de Randstad.”

Waar andere windmolenprojecten nogal eens sneuvelen onder druk van protesterende burgers, kwam hier geen enkel formeel bezwaar bij de gemeente Tilburg binnen.

Omgevingsvergunning

Volgens John Kwaks was de medewerking van de gemeente Tilburg ook van essentieel belang. “Het realiseren van het nieuwe bestemmingsplan en het verlenen van de omgevingsvergunning gingen heel vlot.”

Ook de initiatiefnemers van het eerste uur Waterschap de Dommel en Attero benadrukten de snelheid van het gehele proces, waarvoor de goede samenwerking en onderlinge communicatie van groot belang waren.

Business-case

John Kwaks: “We zijn nu bezig om de business-case definitief rond te maken. Daarvoor moeten de energiecoöperaties geld op gaan halen, bij hun leden en bij andere geïnteresseerden. Halverwege volgend jaar willen het financieel helemaal rond hebben en dan zo snel mogelijk gaan bouwen. Dan hebben we keigroene stroom voor 7.000 huishoudens.”

En zo houd je de vaart erin.

Plaats uw reactie