MENU

Door: DuurzaamMOED, 28 november 2019


Ruim 50 reststroom- uitwisselingskansen op bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg

Op bedrijventerreinen wemelt het van de kansen om reststromen uit te wisselen, zo bleek uit de werksessie Symbiosis4Growth op 7 november. Tijdens de werksessie hebben 11 deelnemende bedrijven 51 potentiële matches gevonden. De matches lopen uiteen van biomassa in de vorm van aardappelloof tot restwarmte en van gebruikt folie tot vorkheftrucks.

De werksessie is onderdeel van pijler Circulaire Economie van de Green Deal verduurzaming Kraaiven en Vossenberg en werd georganiseerd door Stichting MOED, Solaris Parkmanagement, Parksharing en Symbiosis4Growth.

Restroom matches

Matches ontstaan niet spontaan, bedrijven zien het benutten van reststromen niet als ‘corebusiness’ en laten het liggen. Werksessies zoals deze brengen met minimale inzet een groot aantal matches aan het licht. Bedrijven vonden elkaar door afvalstromen en materiaal behoeftes te delen, zo gaf één van de deelnemende bedrijven, Fujifilm aan: “De werksessie zet je aan het denken. Je vindt oplossingen waar je nog niet aan gedacht hebt”.

Vervolg

Deelnemers gaan nu zelf aan de slag om de eenvoudige matches te realiseren middels het Parksharing platform. Voor de lastigere industriële casussen is er budget voor aanvullend onderzoek of om een businesscase te maken. Daarnaast is MOED voornemens om meerdere werksessies te plannen in de regio, houdt hiervoor onze website in de gaten.

 Wat vonden de deelnemende bedrijven van de werksessie?

“Ik heb nu een andere kijk naar mijn omgeving ”

– Dekoverdivas-

“Ik heb wellicht nieuwe mogelijkheden voor toevoer grondstoffen gevonden en dit is bij andere bedrijven restmateriaal”

-NOVO packaging-