MENU

Door: Michael Doove, 7 maart 2019


Nicole van Hoof: “Samen met ondernemers naar een groener bedrijventerrein”

Eind 2018 werd de Green Deal gesloten, waarin afspraken zijn vastgelegd voor de verduurzaming van de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg. Nicole van Hoof is projectleidster klimaatadaptatie en biodiversiteit: “Ik wil groene vlekken op de bedrijventerreinen, een fijne omgeving voor de ondernemers en hun werknemers.”

Green deal: meer dan circulair en energie

De Green Deal gaat over de energietransitie, maar ook klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn onderdeel van het plan. Nicole: “Het wordt heter en droger, en daar moeten we ons aan aanpassen. Het is dan belangrijk om ook de bedrijventerreinen te vergroenen.”

“Dat betekent dat we kijken hoe we overstromingen bij een hoosbui voorkomen, of uitdroging als het een tijd niet regent. Maar ook dat we nadenken over hoe we hittestress tegengaan en de natuur de ruimte kunnen geven. Planten en dieren zorgen namelijk voor zuurstof, bestuiving en waterzuivering. Dat is ook op bedrijventerreinen belangrijk.”

Voordelen voor ondernemers

Toch gaat het plan verder dan hitte tegengaan en wateroverlast of droogte voorkomen, geeft Nicole aan. “Een groene werkomgeving is ook gezonder. Mensen die naar hun werk fietsen, komen bovendien aan in een aantrekkelijke omgeving. En tijdens de lunch kun je een gezonde wandeling maken tussen de bloemen en planten. Daar word je toch blij van?”

Maar er zijn ook zijn er financiële voordelen voor ondernemers. “Gezonde werknemers zijn natuurlijk belangrijk, maar een groene gevel zorgt er ook voor dat het binnen koeler wordt. De airco hoeft dan minder hard te werken. Bovendien zijn er subsidies voor bijvoorbeeld groene daken, tot wel 50 procent.”

Samenwerking met ondernemers en gemeente

Nicole wil om te beginnen samen met de ondernemersvereniging, gemeente, provincie en het waterschap bekijken hoe ze welke plekken gaan aanpakken en deze als showcase neerzetten. Denk daarbij aan het inzaaien van bermen, het plaatsen van eetbare struiken met bordjes en picknickbanken, het creëren van veilige wandel- en fietspaden of het opknappen van de truckersplaatsen.”

“Zie het als groene enclaves. Zo kunnen we laten zien wat werkt, hoe het er uitziet. Ook de ondernemers willen we hier uiteraard bij betrekken, en misschien zijn er zelfs bedrijven die meteen al aan de slag willen. Door daarmee samen te werken hopen we dat het initiatief zich langzaam verspreidt over de terreinen.”

Ideeën en advies

Daarbij is er dus ruimte voor ideeën: “We zijn pas net begonnen en willen beginnen met de openbare ruimtes. Toch staan we juist ook open voor initiatieven van ondernemers. En dat hoeft niet om grote, dure ingrepen te gaan, maar ook om creatieve oplossingen.”

“Ook voor hulp of advies kunnen ondernemers aankloppen, bijvoorbeeld als het gaat om subsidies of mogelijkheden tot verduurzaming. Ik ben geen ecoloog,” voegt Nicole er lachend aan toe, “maar we hebben gelukkig een groot netwerk van experts.”

Stimuleren

Het gaat dus vooral om het stimuleren van klimaatadaptatie en biodiversiteit, benadrukt Nicole. “We gaan niet zeggen dat ondernemers ‘groen moeten’. Je moet vooral kijken wat past bij het bedrijf en wat binnen de mogelijkheden ligt. Bekijk de opties bij een vernieuwing of verbouwing, overweeg de opties, en maak een bewuste keuze.”

We zoeken juist ook kleine initiatieven die de omgeving leefbaarder maakt voor mens en natuur, ook op termijn. En daarbij nodigen we alle ondernemers uit om mee te denken én te doen.”

___

Heb je als ondernemer vragen over de Green Deal of wil je graag betrokken worden bij het thema klimaatadaptatie en biodiversiteit, neem dan contact op met Nicole van Hoof.

Stichting MOED wordt in deze Green Deal via project DOEN financieel ondersteund door de Europese Unie.

Foto’s: Midpoint en Shutterstock