MENU

Door: Daan van Soest, 11 November 2014


Makelaar in kennis over milieu en duurzaamheid

Hij gaf adviezen aan de Wereldbank, de Europese Commissie en verschillende ministeries in Den Haag. En sinds kort kan ook MOED een beroep doen op zijn expertise. Daan van Soest, hoogleraar Environmental Economics en directeur van het Tilburg Sustainability Center (TSC).

Daan van Soest DuurzaamMOEDHet jongste lid van het bestuur van MOED ziet zichzelf graag als makelaar. Makelaar in kennis over milieu en duurzaamheid. “Als wetenschapper en directeur van het TSC heb ik een breed perspectief. Binnen TSC werken mensen uit verschillende disciplines samen: milieudeskundigen, economen, sociologen, juristen. Van die kennis kan MOED gebruik maken.”

Interessante vragen

Aan de andere kant, heeft MOED hem ook wat te bieden: “Vooral praktische kennis over wat er in de regio speelt. Er zijn hier veel bottom-up initiatieven. Zoals Goei Eete, een project om de verkoop van producten van boeren uit de omgeving van Tilburg te stimuleren. Kan zo’n project overleven, Is de schaal groot genoeg? Dat zijn interessante vragen, die weer kunnen leiden tot nieuw onderzoek.”

Van een hoogleraar Environmental Economics wil je natuurlijk graag weten in hoeverre economie en milieu elkaar in de weg zitten. Kunnen we blijven groeien met minder milieugebruik?

Ondubbelzinnig JA

Van Soest: “Het antwoord is ondubbelzinnig JA! Nieuwe technologieĆ«n bieden nog veel ruimte, nieuwe producten die minder vervuilen. Met goede regelgeving is er veel te bereiken. Hef belasting op energieverbruik en geef dat terug in de vorm van subsidies. Stimuleer daarmee positieve ontwikkelingen. Grote energieverbruikers betalen nu lage tarieven en minder belasting. De prikkel om te besparen is daardoor veel minder.”

Van Soest heeft vanuit zijn werk aan de universiteit veel met jongeren te maken en die contacten stemmen hem wel optimistisch. “De hedendaagse jeugd is veel minder materialistisch dan twintig jaar geleden. Onder de studenten is de auto niet zo’n statussymbool als vroeger. Ze gebruiken Greenwheels of andere autodeel-projecten. Meer en meer studenten zijn vegetariĆ«r. Het effect van minder vlees eten op de ruimte die je gebruikt is substantieel.”

Koplopers

Maar in hoeverre blijft het een kleine groep koplopers? Hoe krijg je de rest mee? “Dat is een belangrijke vraag. Moet je dingen verplicht opleggen of hoop je op een verandering op basis van vrijwilligheid. Ik zie veel meer in dat laatste. Daarin speelt MOED natuurlijk ook een rol. Laat zien dat het anders kan en ontzorg ondernemingen met een overstap naar energiezuinig produceren. Dat helpt.”