MENU

Door: Roger van de Loo, 17 september 2015


Kijk uit Midden Brabant. De energiespecialisten komen er aan!

Update van het MOED-project “De EnergieArchitect

Afgelopen weekend bood MOED in samenwerking met Gerben Bos van Sunburst de Energiespecialisten in opleiding de kans om de PassiveHouseBeurs in Brussel te bezoeken. Brussel is the place to be als het over duurzaam bouwen gaat, omdat men daar sinds begin 2015 de Passiefhuisnorm geaccepteerd heeft als standaard voor nieuwbouw. Alle nieuwbouw in Brussel moet voortaan voldoen aan strikte voorwaarden omtrent duurzaamheid en energiezuinigheid. Ambitieus, dapper en vooruitstrevend! – Dé plek dus om inspiratie op te doen voor Energiespecialisten in spé.

De beurs begon op vrijdag met een dag voor professionals: van architecten, aannemers, onderzoekers en fabrikanten tot energiespecialisten in opleiding. Er werden presentaties gegeven door de medewerkers van het PassiefHuisPlatform (PHP) over, onder andere, lessen die geleerd zijn uit Brusselse passiefbouw projecten, energieneutraal bouwen, de lancering van innovatietrajecten en over energiesoepele gebouwen.

Energiesoepele gebouwen

Vooral bij dat laatste thema, “energiesoepele gebouwen”, konden we zien dat onze zuiderburen al een stap verder zijn dan passief of klimaatneutraal bouwen: men denkt nu over de gevolgen van decentrale energieopwekking voor de landelijke en regionale stroomnetwerken. De blik vooruit, dus.

Passiefkantoor van 16.000m2

Niet alleen waren er workshops en presentaties, ook kregen professionals de kans om een rondleiding te krijgen door Brussels recente aanwinst: het gebouw van Leefmilieu Brussel, een volledig passiefkantoor van maar liefst 16.000m2! Water en warmte wordt gerecycled, er zijn voorzieningen voor elektrische auto’s en fietsen, douches en kleedruimtes voor de fietsers, een prima binnenklimaat, zowel in de wandelruimtes als op de werkplekken. En alle verbruikte energie wordt opgewekt met PV-panelen (zonnepanelen) die geïntegreerd zijn in de gevel. Wij, de energiespecialisten in spé, hebben er onze ogen uitgekeken!

Innovaties duurzaam bouwen

Moed energiebeursVanzelfsprekend stonden er op de beurs ook stands van producenten en leveranciers van bouwmaterialen en apparatuur, en ook daar was veel te leren en te ontdekken. Van volledige hout- of staalskeletbouw, tot innovatie op het gebied van bestaande bouwmaterialen en technieken, bouwen met of zonder spouwmuur, luchtdichting en isolatie, projecten waar men duurzaam bouwen met een hele wijk tegelijk aanpakt, tot zelfs volledig biologisch bouwen met schapenvacht voor de isolatie. We vonden het opvallend dat er weinig tot geen stands met zonnepanelen waren. Klaarblijkelijk is dat voor onze zuiderburen niet langer nieuw. Stof tot nadenken, zouden wij graag zeggen.

Wij danken MOED, in het bijzonder de heer Bos, voor zijn inzet om dit mogelijk te maken. Inspirerend, leuk en leerzaam. Kijk uit Tilburg en omstreken! De energiespecialisten komen er aan – Duurzaam moet!

Plaats uw reactie