MENU

Door: DuurzaamMOED, 10 september 2019


Heuvelpark Dongen: Kennis- en applicatiecluster voor circulaire lederproductie

In de regio rondom Tilburg vindt van oudsher leerproductie plaats, zoals in Waalwijk, Oisterwijk en Dongen. Met deze sector is een flink aantal lokale MKB ondernemingen gemoeid en een grote, lange supply chain van grondstoffen en halffabricaten die zowat de hele wereld beslaat. Leder is, misschien nog wel extremer dan textiel, een vervuiler. Vooral in de derde wereld richt de sector grote schade aan voor gezondheid en milieu. En dat terwijl er al heel veel alternatieve grondstoffen, productiemethoden en hergebruiktoepassingen voor bestaan, die veelal haar toepassing vinden in Brabant, Nederland, dan wel Noordwest-Europa.

Circulair leder

Als onderdeel van de Dutch Circular Textile Valley, heeft de regio Tilburg de lederketen mee geagendeerd binnen de transitie van de textielsector. Daarmee heeft ook de leerindustrie nu momentum voor een circulaire aanpak. De familie Van den Assum, als bedrijf een traditionele speler op de regionale ledermarkt, pakt onder de bezielende leiding van Riph Van den Assum, de uitdaging met MOED en MarkerSpace op om de sector te verduurzamen en waar mogelijk circulair te maken.

Kennislocatie

Op het Heuvelpark in Dongen, wordt de traditionele leerlooierij omgevormd tot een circulaire productie-, onderzoek- en kennislocatie voor de leerproductie. Het monumentale pand wordt in ere hersteld en gaat dienen als kennis- en opleidingscentrum, terwijl op de rest van het complex leer wordt geproduceerd met allerhande alternatieve grondstoffen, halffabrikaten en productiemethoden. Daarnaast wordt volop onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen voor leer in bijvoorbeeld de aankleding van interieurbouw.

Samenwerken aan duurzame alternatieven

Samen met Stichting MOED en de partners in MakerSpace, wordt actief gewerkt aan een circulaire lederketen, waarbij de partijen in het traditionele productie- en distributieproces worden samengebracht met ontwikkelaars van alternatieve grondstoffen. Grondstoffen zoals huiden van slachtvee, fruitleather (mangoschillen) en mycelium (worteldek van oesterzwammen), duurzame hulpstoffen, kleurstoffen van Meekrap en Reseda en gemodificeerd (aardappel)zetmeel ter vervanging van chroom. Met deze grondstoffen wordt vervolgens gekeken naar nieuwe toepassingen en alternatieve businessmodellen, waarbij de ontwikkeling van smart textile/leather een interessant hoog gadgetgehalte belooft.

Heuvelpark locatie van MakerSpace

De plannen voor Heuvelpark komen verregaand overeen met de beoogde werkwijze en kernactiviteiten van MakerSpace. MakerSpace maakt gebruik van Heuvelpark als de locatie voor het maken, onderzoeken en ontwikkelen van leer gerelateerde innovaties en verduurzamingsslagen.

De plannen voor Heuvelpark zijn met de toekenning van een subsidiebedrag uit de regeling Economie en Innovatie van de provincie Noord-Brabant een stap dichterbij uitvoering gebracht. Bedoeling is dat het herontwikkelde complex volgend jaar operationeel is, waarmee MakerSpace een nieuwe locatie kan omarmen in het netwerk van innovatiehubs.

Meer informatie? Neem contact op met Geert Kooistra via geertkooistra(at)midpointbrabant.nl