MENU

Door: Johan Eleveld, 10 februari 2015


Het Energielabel voor uw woning

Onlangs viel er bij mij een brief op de deurmat die er belangrijk uit zag. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stuurde een “Voorlopig Energielabel” betreffende mijn woning, dat was even schrikken…

Iedereen in Nederland is vanaf 1 januari van dit jaar verplicht om bij de overdracht van de woning, of dit nu verhuur of verkoop is, een definitief energielabel te overhandigen. In heel Europa is een definitief energielabel verplicht bij de verhuur, verkoop of oplevering van woningen. Dit is vastgelegd in Europese regelgeving. Voor Nederland zijn deze Europese regels vastgelegd in het Energieakkoord.

Doel van een en ander is de energiezuinigheid van gebouwen te verbeteren. Dit moet leiden tot een lagere energierekening voor u en mij, meer wooncomfort en zorg voor een beter milieu. Bovendien levert het ook nog eens werkgelegenheid op.

Het Voorlopige Energielabel is niet voldoende bij de overdracht van de woning en u moet zélf een definitief energielabel aan vragen

Hoe doet u dit?

Ga naar de website: www.energielabelvoorwoningen.nl en hier is vrij eenvoudig uw eigen energielabel vast te stellen en óók te laten registreren.

Schrik nu niet van uw Voorlopige Energielabel, misschien wel een G ( het laagste label), want de overheid baseert zich voor dit voorlopige label op openbare gegevens , zoals het bouwjaar en het soort woning. Woont u in een oud huis dan is de kans groot dat u het predikaat, onzuinig krijgt toegewezen. Natuurlijk kunt u bij uw definitieve Energielabel wel verschillende kenmerken invoeren van uw woning, zoals soort glas, vloer -en dakisolatie of het gebruik van zonnepanelen.

Wat ik in het overzicht van mogelijke energie bepalende maatregelen van de overheid nog mis, is gedrag: gewoon een dikkere trui aan trekken kan ook al heel veel schelen in de energierekening!

Plaats uw reactie