MENU

Door: Ron Bakker, 25 september 2014


Energiescan geeft inzicht in energieverbruik

Met relatief eenvoudige maatregelen kunnen bedrijven tot een kwart op hun energieverbruik besparen. Dat blijkt uit de energiescans die afgelopen voorjaar bij dertig bedrijven in Midden-Brabant zijn uitgevoerd. De energiebesparing die deze dertig bedrijven gezamenlijk kunnen verwezenlijken komt overeen met het energiegebruik van 700 huishoudens.

Toch is die energiebesparing nog niet een-twee-drie verwezenlijkt weet Ron Bakker van MOED, dat de energiescans afnam. “We merken dat het besef om energie te besparen bij het merendeel van de ondernemers wel latent aanwezig is, maar dat ze even op de mogelijkheden gewezen moeten worden. Zo’n energiescan is daar een goed middel voor.”

Goed bezig

“Wij kregen de suggestie om eens goed naar de schakeltijden van onze verlichting te kijken”, zegt Marcel de Rooij van De Rooij Transport en Logistics in Waalwijk. “Met name bij seizoenswisselingen en als het langer of juist korter licht wordt. Daar gaan we eens goed naar kijken.”

Verder was er weinig winst te behalen bij dit bedrijf. Ook wel logisch want het bedrijventerrein waar De Rooij gevestigd is, is pas vijf jaar oud. De Rooij: “De energiescan die binnen ons bedrijf gedaan is, wees uit dat we goed bezig zijn. Er blijkt weinig aanleiding om grote maatregelen te treffen. Het is voor ons vooral fijn als bevestiging dat we op de goede weg zitten.”

Zonnepanelen

Volgens Ron Bakker is energie voor de meeste ondernemers een ‘low-interest’ product. “Vaak maken de energiekosten maar 1 à 2 procent van de kostprijs uit. En toch is er veel te besparen. Naast de besparing op de energiekosten kunnen veel bedrijven hun platte daken ook gebruiken om zonnepanelen op te leggen. Er zijn veertig bedrijven in Midden-Brabant die hier interesse in hebben. Zonnecellen op hun daken zou de energie voor zevenduizend huishoudens op kunnen wekken.”

Voor Gerard Merkx van Recair is energiebesparing geen vreemd woord. Zijn bedrijf maakt warmtewisselaars voor verschillende types gebouwen, van woningen tot ziekenhuizen. Toch was een goed advies over zijn eigen energieverbruik meer dan welkom. In zijn geval ging het advies niet alleen over zijn huidige pand. Binnen enkele maanden verhuist zijn bedrijf naar een nieuw pand.

Parkmanagement

“Naar aanleiding van de energiescan hebben we ook een goed naar ons nieuwe gebouw gekeken. Toen bleek dat daar al energiezuinige tl-verlichting aanwezig is. Als ik dat niet geweten had, had ik er misschien wel alles uitgesloopt om te vervangen door led. Maar dat blijkt dus niet nodig te zijn.”

Merkx kwam met het Parkmanagement Waalwijk in gesprek omdat hij in verband met de geplande verhuizing advies wilde over regelgeving. “Dat is niet onze tak van sport hè. En toen stelde parkmanager François van Son voor om ook een energiescan te laten maken. Ik heb nog niet heel veel tijd gehad om het op te pakken maar in de aanloop naar de verhuizing ga ik dat zeker doen.”

Winst te halen

Ook Rob Brok van Vendinova uit Nieuwkuijk heeft zich nog niet echt in het advies naar aanleiding van de energiescan verdiept. Bij zijn bedrijf dat onder andere soepen maakt wordt veel energie gebruikt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de energiescan uitwees dat er nog wel wat winst te halen is bij het productieproces, waarbij veel stoom vrijkomt.

“Maar het staat bij ons niet bovenaan het lijstje”, erkent Brok. “Ik denk dat een aantal investeringen zich binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Maar zoals gezegd, daar heb ik nog niet naar gekeken.”

Gaat hij het dan volgend jaar aanpakken? “Zou kunnen, nog niet over nagedacht.”

Waarschijnlijk kan hij dat beter wel doen. Want bedrijven die veel energie of gas verbruiken zijn wettelijk verplicht om maatregelen te treffen om het energie- en gasverbruik te verminderen als die maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. Ron Bakker voerde bij Vendinova een thermografische scan uit om te zien hoeveel warmteverlies er is. De investering bij Vendinova zou binnen het jaar terugverdiend kunnen worden. Bakker: “Helaas zien we nog te vaak dat groei binnen een bedrijf prioriteit krijgt, terwijl ze ook de wet moeten volgen. En een duurzame bedrijfsvoering is ook goed voor het imago.”