MENU

Door: DuurzaamMOED, 14 oktober 2015


Energie besparen en zelf opwekken zorgt voor beter onderwijs

Al het geld dat je voor je energierekening betaalt, kun je niet uitgeven aan goed onderwijs. Dat was de simpele boodschap van de MOED-bijeenkomst Minder energiekosten = meer onderwijsbudget. De conclusie aan het einde van de bijeenkomst was dan ook: energie besparen of zelf energie opwekken zorgt uiteindelijk voor beter onderwijs.

Vertegenwoordigers van gemeentes, scholen en het bedrijfsleven uit Midden-Brabant waren 12 oktober in Goirle aanwezig om te horen welke mogelijkheden er voor schoolbesturen zijn op het gebied van energie besparen of zelf opwekken van energie.

Resultaat

Toon Godefrooij heeft daar ervaring mee. Hij is bestuurder bij T-primair een overkoepelende organisatie van basisscholen in Tilburg en vanuit die functie betrokken bij de plaatsing van zonnepanelen op dertig Tilburgse basisscholen. Hij hield de aanwezigen voor dat het belangrijk is om naar het uiteindelijke resultaat te kijken.

“Bij de aanbesteding van de zonnepanelen zijn wij niet uitgegaan van technische eisen, maar hebben om een prestatiegarantie gevraagd. Scholen willen energie op een duurzame manier, dat was het uitgangspunt. Niet welke moertjes en boutjes er bij de installatie gebruikt worden. Op jaarbasis kan deze deal wel dertigduizend euro schelen, toch een halve leerkracht.”

Afbetaald

Er is in Tilburg gekozen voor een overeenkomst waarbij scholen zelf geen geld in hoeven te leggen. De scholen betalen 15 jaar lang dezelfde energieprijs, waarbij de afbetaling van de installatie is inbegrepen. Aan het eind van die periode is de installatie afbetaald, maar gaat nog wel tien jaar mee. Al die jaren krijgt de school dus gratis stroom.

Natuurlijk zijn er vóór de plaatsing van zonnepanelen ook nog veel besparingen te realiseren. Een kleine inventarisatie met alle aanwezigen leverde de volgende tips op:

  • Schakel apparatuur die je niet gebruikt uit
  • Vervang je oude verlichting; vaak een investering die je na vier jaar terugverdient.
  • Vloerisolatie, levert niet alleen een besparing op, maar ook extra comfort.
  • Zorg voor een goed luchtbehandelingssysteem, daardoor verbruik je minder energie.
  • Veel gas- of elektriciteitsmeters zijn veel te zwaar, waardoor je teveel vastrecht betaalt. Check je meters.

Landelijke Green Deal

Tot slot nam Marco van Zandwijk de aanwezigen mee naar de landelijke Green Deal voor scholen die gesloten is door vier ministeries, de PO en VO-raad, VNG, Klimaatverbond Nederland en Ruimte-OK. In november gaat deze Green Deal in Tilburg officieel van start met als doel de verduurzaming van schoolgebouwen te versnellen.

Uiteindelijk gingen de aanwezigen naar huis met een hoop extra kennis. Voor MOED nu de hoop dat er navolging wordt gegeven aan het goede voorbeeld van T-Primair.