MENU

Door: Marcel Timmermans, 10 december 2014


Duurzaamheid omzetten naar innovatieve business cases

We verspillen dagelijks energie maar beseffen vaak niet hoeveel. Dat komt omdat we het vaak niet direct zien of merken. Deuren open laten staan of het licht laten branden als we niet eens in het gebouw zijn, het zijn maar enkele voorbeelden. Vooral bij kantoren en schoolgebouwen is dit een veel voorkomend probleem.

Om dit probleem op te lossen gaat het in eerste instantie om bewustwording. Of het nu gaat om particuliere of zakelijke gebruikers, we moeten ons bewust worden van de energie die we dagelijks verbruiken.

Waarom bewustwording?

Wanneer je je bewust wordt van duurzamer gedrag, besef je de voordelen ervan in de dagelijkse praktijk. Wat zijn dan die voordelen? Het meest standaard antwoord is dat het goed is voor het milieu en dat we het doen voor onze kinderen later. Natuurlijk is dat belangrijk wanneer we het hebben over de lange termijn gedachte. Maar duurzaam gedrag heeft ook een direct effect en beantwoordt de vraag wat het u nu direct oplevert. Het voordeel van bewust ondernemen is namelijk veel meer. Het heeft ook financiƫle gevolgen.

Minder verbruik = Minder kosten = MEER rendement

MEER betekent: Maatschappelijk Ecologisch en Economisch Rendement

Dit is na bewustwording de volgende fase waarin je beland met duurzamer ondernemen. Een duidelijke balans tussen MEER. En nee, hier is geen subsidie voor nodig. Maar wel een overheid met een faciliterende rol. Subsidie alleen wordt al te vaak misbruikt, het is nu tijd om innovatie en duurzaamheid om te zetten naar concrete business cases.

Samenwerken en kennisdelen

timmermans innozaamOm met elkaar de MEER-balans te halen, in kleine en grote projecten, moeten we meer kennisdelen en constructief samenwerken. Dat is de corebusiness van Innozaam. Onze kennisbank is daar een goed voorbeeld van. Benieuw naar hoe u samen met ons uw duurzame doelstelling bereikt? Neem dan eens contact met me op.