MENU

Door: Frits Buijs, 15 November 2016


De eerste stap op weg naar een duurzaam sportpark

Het plan voor de verduurzaming van Sportpark Vijf Eiken Gilze-Rijen heeft de Sivet-prijs (Sociale Innovatie Versnelt Energie-Transitie) van MOED gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens Klankbordmiddag Sportverenigingen Energiek en Betaalbaar. Volgens de jury kan in Gilze-Rijen met recht gesproken worden van sociale innovatie op het gebied van duurzaamheid door de integrale én concrete aanpak van energiebesparing en verduurzaming en de onderlinge samenwerking met andere verenigingen.’

Het plan voor sportpark Vijf Eiken was een van de drie initiatieven die een pitch hielden tijdens deze bijeenkomst. De andere twee waren: Sportpark Van den Wildenberg in Goirle en sportpark Eikendijk in Kaatsheuvel. Ook deze twee pitchers hadden goede tips voor de andere aanwezige bestuurders van sportverenigingen en gemeentes. Henk van Boxtel uit Goirle benadrukte dat je het met alle sportverenigingen en de gemeente sámen moet doen. Anders gaat het volgens hem niet lukken.

Communitygevoel

Pleuni Warnink die pitchte voor sportpark Eikendijk in Kaatsheuvel benadrukte juist het belang van een goede communicatie. “Neem iedereen vanaf het begin in je plannen mee. Dat versterkt het communitygevoel. Crowdsourcing is eigenlijk al heel oud. Sportverenigingen die in december oliebollen verkopen dat is ook crowdsourcing. Het brengt geld op én versterkt de betrokkenheid van de gemeenschap.”

De verduurzaming van sportparken kent zo z’n eigen ‘uitdagingen’. Er zijn vaak meerdere sportclubs van verschillende grootte bij betrokken. Bestuur en leden zitten niet altijd op één lijn en ook de gemeente (vaak eigenaar van de velden en voorzieningen) heeft haar zegje in het kapittel.

Energieneutraal

Na de pauze gaf Udenhout het voorbeeld van een gezamenlijk project dat je goed geslaagd mag noemen. Tien jaar geleden begon het met een plan voor herstructurering en uiteindelijk is Zeshoeven een energieneutraal sportpark geworden.

Enkele tips uit de presentatie Zeshoeven, een sportpark als kans voor samenwerking:

Zoek de overeenkomsten,
Formuleer een stip aan de horizon, je ambitie,
Organiseer de middelen: kennis kunde kassa.
Benoem een ‘onafhankelijk’ voorzitter
En facilitair als gemeente het proces; bemoei je niet met de inhoud.

Vervolgens moesten alle aanwezigen zelf aan de slag in een pressure cooker. De vertegenwoordigers van de gemeentes, sportverenigingen en ‘derden’ werden over verschillende tafels verdeeld om de volgende vragen te beantwoorden:

Wat gebeurt er al?
Wat belooft u dat u morgen gaat doen?
En welke hulp heb je daarbij nodig.

Pressure Cooker

brainstorm MOED duurzaam pressure cookerAan de meeste tafels bleef de druk van de pressure cooker beperkt tot beantwoording van de eerste vraag. Concrete beloftes bleken minder eenvoudig dan gedacht (of gehoopt?) Op één tafel kwamen de beloftes wel van de grond. Zij het dat die vooral gericht waren op het morgen afspreken met … de wethouder, beleidsambtenaar sport, Stichting MOED of met andere sportclubs. Maar in feite is dat ook de eerste stap. En elke gewonnen race begint per slot van rekening met de eerste stap!