MENU

Door: Frits Buijs, 1 maart 2018


Cees van Gerwen, nieuw bestuurslid MOED, verbindt duurzaamheid met onderwijs en bedrijfsleven

Cees van Gerwen, directeur van de school voor Mechatronica, Maintenance en Engineering, onderdeel van ROC Tilburg is sinds enkele maanden bestuurslid van MOED. Samen met Marleen Janssen van Avans Hogeschool en Daan van Soest van Tilburg University vertegenwoordigt hij het onderwijs in het bestuur.

We spreken Van Gerwen in zijn kamer in het schoolgebouw waar zo’n duizend leerlingen van 28 verschillende opleidingen les krijgen. Zolang het gesprek over de school in z’n algemeenheid gaat zitten we hier goed, maar zo gauw we op de inhoud van de opleidingen komen gaan we naar de praktijklokalen. “Want de praktijk is de basis van de theorie.”

Oliegestookte ketel

“De situatie hier moet de praktijk zo dicht mogelijk benaderen, daarom hebben we hier dezelfde spullen als in het bedrijfsleven”, zegt Van Gerwen als we het lokaal met verwarmingsketels inlopen. “Dat betekent dat we hier nog een oude oliegestookte ketel hebben. Die kom je nog wel eens op een oud boerderijtje tegen. Maar ook een pelletkachel en warmtepomp-installatie.”

Duurzaamheid en innovatie zijn speerpunten binnen de school voor Mechatronica, Maintenance en Engineering. “De energietransitie is een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duurzaamheid in het curriculum van de meeste opleidingen voorkomt. In 2050 moeten we van het gas af zijn, maar een gasgestookte verwarmingsketel gaat zo’n 20 jaar mee. Dat betekent dat we vanaf 2030 geen ketels met gas als brandstof meer gaan plaatsen. Als je je dat realiseert komt die energietransitie wel een stuk dichterbij.”

Simulatie

“Uiteraard spelen we daar als school op in. Leerlingen kunnen duurzame technieken in de praktijk uitproberen. Op het dak liggen zonnepanelen en er staat een kleine windmolen. Zo kunnen ze de opbrengsten van zonne- en windenergie en warmtekrachtkoppeling met elkaar vergelijken. Of een simulatie maken onder welke hoek zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben.”

Docenten van de verschillende opleidingen hebben regelmatig contact met het bedrijfsleven. Iedere sector heeft z’n eigen ROBO, een Regionaal Overleg Bedrijfsleven Onderwijs, dat soms wel vier keer per jaar bij elkaar komt. Van Gerwen: “Daar halen we informatie op over ontwikkelingen die eraan zitten te komen en hoe we daar als opleiding op in kunnen spelen. Zo hebben we een nieuwe MBO-opleiding Energie Specialist ontwikkeld. Mensen die zowel technisch onderlegd zijn maar ook kunnen adviseren aan bijvoorbeeld een particuliere klant hoe zijn woning te verduurzamen. Stichting Moed stond mede aan de basis van deze opleiding dankzij de pilot De energiearchitect >

Combinatie van werken en leren

De school is elke dag open van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Naast 400 voltijd-studenten krijgen er zo’n 600 parttime les. Bijvoorbeeld binnen het BBL, de Beroepsbegeleidende Leerweg, een combinatie van werken en leren, waarbij de leerling in dienst is van een erkend leerbedrijf en naast z’n werk een aantal dagdelen naar school gaat.

Aan het einde van de rondleiding door de praktijklokalen met onder andere CV-ketels, luchtbehandelingssysteem, warmtepomp, LED-verlichting, domotica, warmtekoppeling, vloerverwarming en zelfs een robot die leerlingen zelf kunnen programmeren zegt Cees van Gerwen met enige trots: “Kijk, dat is nou waarom ik bij MOED zit.”

Foto: ROC Tilburg

Plaats uw reactie