MENU

Door: Frits Buijs, 10 november 2015


Berend de Vries wil succesvolle projecten opschalen

Als hij over een bedrijventerrein in zijn gemeente fietst en een leeg dak ziet dan beseft Berend de Vries, wethouder milieu in Tilburg, dat er nog een wereld te winnen is. “Dan kriebelt het wel bij mij. Er is nog zoveel potentieel in onze gemeente. Niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor isolatieprogramma’s in de utiliteitsbouw. Dat moet de komende jaren steviger aangepakt worden.”

MOED, de Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid, timmert sinds twee jaar als onafhankelijke stichting stevig aan de weg. Wat is er in die tijd gebeurd en wat zijn de plannen voor de toekomst? Tijd voor een update met voorzitter Berend de Vries. Over opschalen en uitbetalen.

Ligt MOED op schema?

“Ja ik heb het idee dat we redelijk op koers liggen. Natuurlijk moet er hier en daar bijgestuurd worden, maar als je naar de resultaten kijkt dan gaat het goed. We staan derde in Nederland voor wat betreft SDE-subsidies. Dan doe je ertoe in Nederland.”

“In het begin betaal je wat leergeld, maar dat betaalt zich op den duur terug. Bijvoorbeeld met de zonnepanelen op scholen. Dat heeft in eerste instantie veel tijd gekost. We moesten allerlei zaken uitzoeken. Hoe doe je de aanbesteding? Maar nu we het een keer gedaan hebben kunnen we het relatief gemakkelijk uitrollen naar andere sectoren.”

“MOED heeft een bedrijfsmatige insteek. We begeleiden projecten vanaf idee tot de business case of zelfs financial closure, dat op financieel gebied alles geregeld is. Als stichting is MOED onafhankelijk en je ziet dat de markt ons vertrouwt. Aan de andere kant zitten we er als overheid wel vol in. Daardoor kun je risico’s nemen op gebieden waar de markt zich in eerste instantie niet op richt. Het opzetten van een windmolen bijvoorbeeld is best risicovol. Daarom ben ik ook bereid er mee door te gaan.”

Wat is de focus voor de komende tijd?

“Verder opschalen van projecten of concepten die de afgelopen tijd uitgevoerd zijn. Op 26 Tilburgse scholen leggen we zonnepanelen zonder dat die scholen daarin zelf hoeven te investeren. Dat concept kan op meerdere manieren uitgerold worden. Corporaties kunnen op die manier zonnepanelen op sociale huurwoningen leggen, zodat het de bewoners niets kost en ze er alleen maar voordeel van hebben. De portemonnee mag geen probleem zijn als iemand in onze stad zonnepanelen op z’n dak wil.”

“Ik vind het verder een uitdaging om een goed isolatieprogramma voor de utiliteitsbouw op te zetten. Bij zowel bedrijfshallen als kantoren is grote winst te behalen. Of projecten voor warmte-uitwisseling, daar zit een groot potentieel dat nog niet benut wordt. We trekken daarin samen op met het Bedrijven Overleg Regio Tilburg (BORT). En in Fuji, dat ook lid is van het bestuur van MOED, hebben we een heel goede ambassadeur.”

Is het tempo van de energietransitie voldoende?

“Op nationaal niveau natuurlijk niet. Maar daar reken ik ons maar even niet toe. Ik verwacht wel dat er de komende jaren een versnelling op gaat treden. Als Tilburg willen we in 2045 energieneutraal zijn. Daar zijn we nog lang niet, maar ik zie wel dat er meters gemaakt worden. En dat het draagvlak groot is.”

Bron foto: gemeente Tilburg

Plaats uw reactie