MENU

Door: Klimaatplein, 20 december 2013


10 tips voor energiebesparing in de gebouwde omgeving

1. Houd de warmte binnen

Door als winkelier in de winter de winkeldeur dicht te houden is tot 43% op (warmte)energiekosten te besparen. Klanten waarderen dit gedrag, er is minder tocht in de winkel en minder omgevingsgeluid van buiten. Klik hier om meer te weten over hoe u uw gebouw kunt verduurzamen.

2. Pas warmte-koudeopslag toe

Pas warmte-koudeopslag in de bodem toe. Investeringen kunnen in bepaalde gevallen al binnen 5 jaar worden terugverdiend. klik hier om meer te weten over het zelf opwekken van duurzame energie.

3. Isoleren

Isoleer de muren, daken en vloeren van het gebouw. Hiermee voorkomt u warmteverlies en bespaart u direct op energiekosten. Klik hier om meer te weten te komen over het isoleren van uw gebouwen.

4. Creëer inzicht in energieverbruik

In sommige gevallen wordt tot 30% van het energieverbruik verspild doordat in de nacht nog apparaten staan te branden die door niemand bediend worden. Creëer inzicht in uw energieverbruik en zet apparaten uit of gebruik een tijdschakelaar voor tijden dat in uw gebouw niemand aanwezig is. Klik hier om meer te weten over het creëren van inzicht in uw energieverbruik.

5. Warmteterugwinning

Reduceer verlies van warmte bij ventilatie. Het is mogelijk gebalanceerde ventilatie toe te passen met warmteterugwinning. Lucht wordt wel ververst, maar de energie gaat niet verloren.

6. Verlichting

Zorg voor voldoende toegang van daglicht op de werkvloer. En pas daarnaast technieken als bewegingsdetectie en daglicht afhankelijke verlichtingsmogelijkheden toe. Klik hier voor nog meer tips voor energiebesparing op verlichting.

7. Waterbesparing

Beperk het verbruik van warm water door waterbesparende apparatuur te gebruiken zoals luchtmengers en thermostaatkranen.

8. Zonneboiller plaatsen

Door een zonneboiler te plaatsen op uw bedrijfsgebouw wordt water zelfs gratis opgewarmd en bespaart u automatisch op aardgasverbruik.

9. Hoogrendementsketel

Door een hoogrendementsketel aan te schaffen bespaart u direct op aardgasverbruik door een verbeterde energy-efficiency.

10. Verander van energieleverancier

De ene energieleverancier is de andere niet. De een biedt groene stroom en groen gas aan en de ander niet. Ook zijn er energieleveranciers die actief met u meedenken over energiebesparing of het zelf opwekken van duurzame energie. Klik hier voor meer informatie over groene energieleveranciers.